Rockstar

Voting

Geleide Fantasie

Geleide Fantasie (divergerende fase)
Wat?
Bij geleide fantasie laat je de incubatie niet langer vrij maar stuur je deze via een scenario. Het scenario zorgt voor de verwijdering van het probleem, voor elementen van inspiratie en voor momenten van terugkoppeling.

Geleide fantasie maakt gebruik van beelddenken. Beelddenken staat hier vor het denken in geestesbeelden die ontstaan uit de diepere lagen van ons denksysteem. Dit vermogen doet op talloze momenten van het dagelijks leven zijn werk, veelal onbewust. Zo dromen wij bijvoorbeeld in beelden. Bij geleide fantasie maken we echter bewust gebruik van beelddenken.

Beelddenken kun je op erschillende manieren inzetten. Je kunt, zoals Einstein, regelmatig fantasiespelletjes doen. Maar je kan het proces ook meer structureren en voor jezelf of anderen scenario’s schrijven die de incubatie leiden naar nieuwe inzichten. Met deze scenario’s kun je het onderbewuste een aantal ‘opdrachten’ geven en kijken welke oplossingen zich aandienen.
Geleide fantasie kan je toepassen met onderwerpen als visieontwikkeling en productieontwikkeling.

Hoe werkt de techniek?
Je hebt vooraf, voor jezelf voor een ander of voor een groep een klein verbeeldingsscenario geschreven met een aantal opdrachten.
Dat scenario moet concreet genoeg zjn om te sturen in de gewenste richtingen maar vooral voldoende ruimte laten voor de verbeelding van de ontvanger(s).

Geleide fantasie werkt in een sfeer van totale rust en openheid. Je kunt het best tot rust komen door te ontspannen en te gaan zitten in een stille ruimte, rustig adem te halen, je ogen te sluiten. Als je met geleide fantasie een persoon of groep begeleid, neem hier dan de ruimte en de tijd voor.

Stappen bij de geleide fantasie:
  • Vooraf heb je een scenario geschreven;
  • Startformulering;
  • Eerste ideeën;
  • Ontspanning;
  • Start scenario;
  • Open je voor de innerlijke ideeën
  • Na de geleide fantasie: resocieer de beelden en symbolen;